tumblr hit tracking tool

Industri & teknik

Världsledande konferens om gjutning i Sverige

Av Anders Jarfors 2017-09-27
Under konferensen presenterades 100 olika vetenskapliga papers
Jönköping University och Material och Tillverkning arrangerade det elfte symposiet för vetenskap och hantering av gjutjärn och lockade till sig världsledande forskare.

Akademi- och industriforskare som arbetar med gjutjärn och utveckling av tillverkningsprocesser och materialegenskaper från hela världen samlades i Jönköping på en konferens anordnad av Jönköping University, som idag är ett världsledande centrum för tillämpad forskning inom gjutjärn.

Efterfrågan på nya förbättrade gjutjärn är stor

Särskilt transportsektorn och och utrustningsproducenter har ett extra stort intresse för gjutjärn och detta är ett material som skapar stora exportvärden säger Professor Attila Dioszegi.

Fler än 100 papers

Under konferensen presenterades mer än 100 olika vetenskapliga rapporter och kritiska materialaspekter avhandlades grundligt. Några av konferensens ämnen var följande:

  • Grundforskning inom metallurgi, stelningsprocess och gjutgärnets omvandling till fast form
  • Thermofysiska och thermomekaniska egenskaper
  • Simulering av gjutjärnsrelaterade fenomen
  • Nya tekniker för smältning, gjutning, värmebehandling och processkontroll
  • Nya tillämpningar av gjutning

Stor industriell efterfrågan

Efterfrågan på ny materialutveckling inom gjutjärn och dess olika varianterär stort hos företag som Scania, Volvo och det världsledande Brasilianska företaget TUPY. De senaste utvecklingstrenderna diskuterades genomgående och två av de områden som rönte mycket uppmärksamhet var dels en ny typ av värmebehandlat gjutjärn med revolutionerande egenskaper, samt nya sätt för att kontrollera gjutjärnets egenskaper.