tumblr hit tracking tool

Samhälle

Spice gynnas av liberal syn på cannabis

Av Fred Nyberg 2014-11-23
Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning. Foto: Mikael Wallerstedt
Den starka liberalisering i USA i synen på cannabis banar också väg för den just nu omdiskuterade drogen spice. Det befarar Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning och koordinator för U-FOLD.

Nyberg har också argumenterat för detta i SvD Opinion i början av november. Debattartikeln har genererat en del kritiska repliker vilket delvis förvånar Nyberg

– Jag har noterat att det kommit in några repliker på min debattartikel. I den första repliken, i Brännpunkt den 6 november finns en del poänger som jag anser värda att besvara medan den andra (Brännpunkt 8/11) mestadels går in på frågor om lagar, narkotikabrott, avkriminalisering och svensk narkotikapolitik, som min ursprungliga artikel inte alls handlade om. Jag avstår från att kommentera den, skriver Fred Nyberg i en slutreplik i SvD Opinion.

Samband mellan Spice och Cannabis

Enligt Fred Nyberg finns det nog ingen forskare som skulle sätta sig emot att det finns samband mellan spice och cannabis. Han hänvisar bland annat till att de som först framställde de tidiga välkända ingredienserna i Spice var väl medvetna om att de utgick från den aktiva substansen i cannabis, nämligen tetra-hydro-cannabinol (THC).

– Att en stor del av de som börjar med syntetiska cannabinoider (SC) som spice redan är marijuanarökare med en positiv syn på cannabinoider är också dokumenterat i den vetenskapliga litteraturen. När det gäller Magnus Callmyr och hans replik den 6 november så är det framförallt en formulering i min text som han reagerar på, nämligen "spice är ett populärt/attraktivt alternativ till marijuana". Men att gå från en olaglig drog till en laglig kan ses som attraktivt måste man väl hålla med om, framhäver Fred Nyberg.

Attraktionskraft i "kickar"

Det handlar dock också om behov av en ny form av cannabislika kickar och även i detta finns en attraktionskraft, enligt Nyberg, som vidare påpekar att det finns forskning i USA som visar att SC eller spice varit ett populärt alternativ för dem som börjat med marijuana. Att en av anledningarna att SC beskrivs som ett populärt alternativ är att den på många håll är laglig och svår att upptäcka i urinprov fanns inte explicit med men utesluts inte i vare sig i deras eller Nybergs egen formulering.

Ju fler som i den legaliseringsvåg som nu har framfart i USA får uppfattningen att marijuana är harmlöst desto fler blir det som vill testa och som testar varianter av denna drog. Därigenom förloras respekten för cannabinoida droger

– Forskare vid NIH i USA framhäver marijuanas effekter som ett viktigt skäl för att testa SC. Att det framförallt är de som redan använt droger, i synnerhet marijuana, som söker sig till SC och spice är inget uppseendeväckande. De individer som redan fått sin hjärna triggad av belöningsframkallande droger löper större risk att fortsätta med andra. För en del år sedan blev mefedron ett attraktivt alternativ i England för dem som använt ecstasy och att cannabis ger individen starkare känslighet för andra droger har vetenskapligt stöd, konstaterar Fred Nyberg.

Påverkar användning av andra droger

I en artikel som publicerades nyligen skriver forskarna att SC används både för att få kickar och undgå lagen. I en ännu färskare artikel skriver enligt Nyberg forskare att de som i deras undersökning rapporterar användning av SC även uppger användning av andra droger, särskilt marijuana. Ett nationellt drogtestlaboratorium i USA som testat förekomst av SC har med analys av hårprover bekräftat att majoriteten hos vilka man påträffar sådana droger är de som använt marijuana.

– Ju fler som i den legaliseringsvåg som nu har framfart i USA får uppfattningen att marijuana är harmlöst desto fler blir det som vill testa och som testar varianter av denna drog. Därigenom förloras respekten för cannabinoida droger och när sedan legala rökmixar dyker upp som lagliga alternativ på nätet är det många som använder dessa.

– Att sedan ett stort antal som väl prövat SC önskar sig tillbaka till marijuanan, som Callmyr helt korrekt fått in i sin text, påverkar inte detta att de en gång gått över till SC. Många förfasar sig ju över sidoeffekter de fått uppleva av SC eller spice men det var ju marijuanan som var ingångsporten och i dagens marijuana med flerdubblat THC-innehåll kan den snart vara i paritet med vissa SC, säger Fred Nyberg.