tumblr hit tracking tool

Samhälle

Nytt koncept på Nordiska Akvarellmuseet

Av Beatrice Udd 2016-03-07
Det blir väldigt intimt i en lokal som bara kan ta 180-200 besökare, säger Camilla Rolfsman, evenemangsansvarig på Tjörns kommun.
Lite mer avskalat, en intim atmosfär och spännande artister. Det är tanken bakom konsertserien Grund! Konceptet är ett nytt samarbete mellan Tjörns kommun, Vatten Restaurang & Kafé och Nordiska Akvarellmuseet.

Idén om en årligen återkommande konsertserie väcktes sommaren 2015. Då hade Tjörns kommun redan arrangerat två större succékonserter på Nordiska Akvarellmuseet, en med Thomas DiLeva och en konsert med Timo Räisänen.

Intimt i lokalen

– Det blev väldigt spännande möten, där i Akvarellmuseet. Artister, som vanligen står på större scener, fick en sådan bra kontakt med publiken. Det blir väldigt intimt i en lokal som bara kan ta 180-200 besökare, säger Camilla Rolfsman, evenemangsansvarig på Tjörns kommun.

Planeringen tog fart under hösten 2015 med flera möten mellan kommunen, Restaurang Vatten och Nordiska Akvarellmuseet. Ansvarsfördelningen skulle göras upp, frågan om konceptets innehåll skulle besvaras och artister samt datum bokas. Och så var det det där med namnet, vad skulle hålla ihop hela idén bakom satsningen.

Ganska tidigt stod det klart att vi skulle satsa på att förlänga säsongen här ute

– Vi diskuterade det ganska mycket, till slut fastnade vi för Grund. Vi ville tillbaka till just grunden. Tanken är att konserterna ska vara väldigt avskalade och rena, artisten och dennes musik ska stå i fokus, säger Daniel Lindell, programansvarig på Nordiska Akvarellmuseet.

Huvudrollen från Monika Zetterlund

Först ut i Grundserien är Edda Magnason, för de flesta säkert mest känd som Monika Zetterlund i filmen Monika Z. Följande tre kvällar står Niki and the Dove, Hanna Järver och Marit Bergman på museets scen. Samtliga konserter äger rum på fredagskvällar i april, juli, september och november.

– Ganska tidigt stod det klart att vi skulle satsa på att förlänga säsongen här ute. Därför har vi medvetet valt att inte förlägga mer än en konsert under sommaren, säger Anders Arena, krögare på Vatten Restaurang & Kafé.

Förutom att lyssna på musik finns det möjlighet till mat- och konstupplevelser under konsertkvällarna. Vatten Restaurang & Kafé står för det förstnämnda och konsten står Nordiska Akvarellmuseet för, innan musikakterna erbjuds alla besökare en visning av pågående utställningar. För nyfikna göteborgare kommer en inhyrd konsertbuss att trafikera sträckan Göteborg – Skärhamn.