tumblr hit tracking tool

Nanoföretag bland KTH:s start up-favoriter

Av Daniel Hörnell 2016-01-13
Deltar i The World Founder Forum gör företag från 45 av världens bästa tekniska universitet
100 av världens mest intressanta uppstartsföretag konkurrerat om stöd från amerikanska Founder.org. Belöningen för de utvalda kommer i form av pengar men även kvalificerad hjälp med företagsbyggandet.

The World Founder Forum ägde rum på KTH och många företag från Sverige har beviljats stöd. Founder.org är en amerikansk organisation som utbildar och ekonomiskt stötar entreprenörer från hela världen. Detta görs bland annat via ett virtuellt universitet och sammankomsten The World Founder Forum som i år alltså äger rum på KTH.

Världens bästa universitet

Deltar i The World Founder Forum gör företag från 45 av världens bästa tekniska universitet. Bolagen består endera av befintliga studenter eller nyligen utexaminerade alumner.

– Det är 40 företag som deltar i år, och de kommer bland annat från Stanford, MIT, Berkeley och Cambridge för att nämna några universitet. Förutom att KTH i år är värd för arrangemanget, vilket känns enormt bra, så har vi två egna företag som antagits till det virtuella universitetet och får stöd, säger Malin Luuke.

Peercast är en tjänst för realtidsstreaming där man kan dela spontana händelser i videoformat med familj och vänner.

Hon är kommunikationsansvarig på KTH Innovation och tillsammans med kollegan My Klint ansvarig för The World Founder Forum-arrangemanget på KTH.

Studentinkubatorn central

KTH-företagen heter Peercast och Manomotion, och de båda befinner sig i studentinkubatorn Student Inc men arbetar med två helt olika affärsidéer och tekniker.

– Peercast är en tjänst för realtidsstreaming där man kan dela spontana händelser i videoformat med familj och vänner. Man kan säga att det är en ”här och nu"-tjänst då ingenting sparas på någon server. Manomotion utvecklar en teknik som grundar sig på mångårig KTH-forskning och har utvecklat en mjukvara för realtidsanalys av handrörelser i en 3D-miljö. Tekniken gör det möjligt för användare att naturligt interagera med teknik i augmented och virtual reality, berättar My Klint.

När de 40 företagen beviljades stöd antogs de automatiskt till det virtuellt universitet som drar igång redan i sommar och väntas fortlöpa under de kommande två terminerna. Under The World Founder Forum kommer även finansiering att delas ut och exakta summor offentliggörs.