tumblr hit tracking tool

Industri & teknik

Mindre maskiner skonsamt för skogen

Av Mats Holmström 2013-06-03
Vindeln-baserade Vimek, som härstammar ur Vindels Mekaniska Verkstad, startade sin nuvarande tillverkning 1994. Företaget vill satsa på det man kallar det moderna skogsbruket, med mindre maskiner för skogsvårdande åtgärder och med målet ett bränslesnålt, kostnadseffektivt skogsbruk med minsta möjliga inverkan på kvarvarande bestånd.

Företaget presenterar flera nyheter på sommarens skogsmässa Elmia Wood 2013, där de visar upp sin maskinpark bestående av fyra olika skotare och en skördare.

Nyutvecklad modell

Skotaren Vimek 610 är en utveckling av den tidigare Vimek 608 med starkare motor, större lastkapacitet och ny hydrostatisk transmission. Den finns även i en biodrivar-version Vimek 610 BioCombi som dels kan användas som en skotare för rundtimmer och massaved men den är även utrustad med olika gripverktyg till kranen framför allt anpassat för uttag och transport av bioenergi.

Vimek lanserar också en uppdaterad femte generation av sin skördare Vimek 404T5. Även den utrustas med starkare motor och med inriktning mot mer förarkomfort. Man har även uppgraderat sin minsta skotare Vimek 630 Minimaster med ny ramstyrning. På samtliga maskiner utom Minimastern kan Vimeks patenterade Bromslänk monteras.

 

– Det känns fantastiskt spännande att komma till Elmia Wood med våra senaste produktnyheter, säger Vimeks VD Fredrik Lundberg.