tumblr hit tracking tool

Samhälle

Men varifrån kommer bullen?

Av Mats Holmström 2013-10-04
Forskarbladet gillar kanelbullens dag. Och utgår från att våra svenska forskargrupper unnar sig en extra lång och njutningsfull fikarast idag. Vi på redaktionen undrar samtidigt hur allt egentligen började. Hos branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer får vi bland annat reda på att det är egyptier och greker vi borde tacka.

Kanelbullens dag instiftades 1999 av Hembakningsrådet för att stimulera hembakning. Själva kanelbullens ursprung sträcker sig så långt som 100 år tillbaka i tiden. Efter att Sverige blivit självförsörjande på både vetemjöl och socker i början på 1900-talet började man mer allmänt baka söta vetebröd, något som tidigare varit en lyxvara, berättar man på Sveriges bagare & konditorer.

Stekt eller rostad gröt

För att hitta själva brödets ursprung sträcker man sig ända tillbaka till neandethalarna, hos vilka man genom analys av deras skellett konstaterat att vegetabilier ingick i deras kost, framförallt mjuka växtdelar av olika slag.

Man föreställer sig att människorna efterhand lärde sig krossa hårdare frön och frukter och blanda den krossade massan med vatten till en slags gröt. Med eldens uppkomst lärde man sig rosta eller steka denna gröt för att göra den smakligare. Kanske var det första brödet, enligt SBK.

Via Egypten till Europa

Själva konsten att baka bröd har dock spridits från Egypen, menar man. Det var landets judar som ska ha lärt sig att baka syrat eller jäst bröd under sin fångenskap. De förde med sig kunnandet när de drevs ur landet och bagerier börjad växa upp i det gamla Jerusalem men också i större städer längs handelsvägarna. Via Kreta kom sedan bagerikonsten till antikens Grekland och Europa.

Grekerna bidrog i allra högsta grad till att vidareutveckla brödkulturen och förbättrade tekniken att mala spannål genom att införa roterande malstenar. Grekerna började också utveckla siktningen av mjölet och man började använda olika mjölsorter beroende på siktningsgrad.

Det finare mjölet var förbehållet de rika medan slavarna och lantbefolkningen tilldelades det grövre mjölet, berättar man på Sveriges bagare & konditorer.

Tänk på det när ni njuter av kanelbullarna idag!