tumblr hit tracking tool

Naturvetenskap

Materialvetenskap från Jönköping till rymden

Av Anders Jarfors 2015-04-15
Tekniska Högskolan i Jönköping (JTH) forskar inom termofysikaliska egenskaper. I ett forskningsprojektet som finansieras av Rymdstyrelsen körs experimentet på International Space Station (ISS) tillsammans med den japanska myndigheten för rymdfart, Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA).

 – Vi kör viskositetsmätning av smält slagg (typ oxid material) vid hög temperatur. Experimenten på ISS körs under 2015 och 2016, och samtidigt ska vi köra markbaserade experiment. Riktiga mätningsresultat krävs för att få en bättre och fördjupad förståelse av termofysikaliska egenskaper. Dessutom ska de utnyttjas i datasimuleringar, optimeringar i metalliska processen, m.m., berättar Taishi Matsushita, Docent i Material och Tillverkning vid Tekniska Högskolan i Jönköping.

Tyngdlöshetsförhållanden utnyttjas inom bl.a. materialvetenskap, flödesdynamik, livsvetenskap och bioteknik för att utforska inverkan av gravitation eller levitera prov. Sådana unika förhållanden avslöjar okända delar av naturen som man inte kan hitta på jorden och man kan få djupare förståelse om olika fenomen.

Att tillverka material såsom stål och gjuta på månen eller mars är en av mina drömmar

 – I tyngdlöshetsförhållanden kan man levitera prov och minska kontamination av prov, konvektion, och köra experiment vid hög temperatur. Därför ISS är en idealisk plats för experimentet. Dessutom är det viktigt att attrahera och rekrytera unga studenter för att stärka ett forskningsområde. Ur den aspekten är ”Experiment på ISS” lämplig för att attrahera unga studenter i materialvetenskap. Det är en positiv bieffekt, säger han.

Projektet genomförs i nära samarbete med JAXA och det erbjuder en unik möjlighet för JTH att få tillgång till infrastrukturen på ISS. Dessutom innebär samarbete med internationella partners i Japan, Tyskland, USA och Korea nytta för den svenska materialindustrin.

 – Nuförtiden måste man samarbeta internationellt för att bli ledande en forskning grupp inom ett visst forskningsområde genom vänskaplig konkurrens. Ett av våra starkaste forskningsområden är termofysikaliska- och mekaniska egenskaper framför allt inom gjutning. Det finns mängder av utlastningar för mätning på vår avdelning såsom viskosimeter, röntgen, Laser Flash för termisk diffusivitet, dilatometer, differentiell skanning kalorimetri (DSC), drag- och krypprovning och nanohårdhetsmätning. Vi kör också experiment på JTH med de utlastningarna och vi planerar att ta experiment från svensk industri till ISS, fortsätter Taishi Matsushita.

Materialvetenskap är ett prioriterat områden inom rymdfart. Material är en nyckelfråga, till exempel, för att bygga rymdhissen eller konstruktioner på månen i framtiden. Det är viktigt att få kunskaper och erfarenheter om material för rymdforskning för framtiden. Att tillverka material såsom stål och gjuta på månen eller mars, så kallad ”rymdtillverkning”, är en av mina drömmar, avslutar Taishi Matsushita.