tumblr hit tracking tool

Industri & teknik

Jönköping University storsatsar på 3D printade verktyg pressgjutning

Av Anders Jarfors 2017-07-07
Framtidens pressgjutningsverktyg tar nu form vid Jönköpings University. KK stiftelsen och Jönköping University satsar nu på utrustning och två projekt för att transformera verktygstillverkningen!

För att Additive Manufacturing (AM) skall får fart måste framtällningsprocessen ge rätt material egenskaper med hög tillförlitlighet. Att kunna designa verktygen för AM processen är lika viktigt. Detta är fokus för två projekt vid Jönköping University. 

Projektet Tooladdict fokuserar på att framställa pressgjutningsverktyg med nästa generations verktygsstål tillsammans med Uddeholm Tooling. Projektet siktar på att tillverka AM tillverkade vertygskomponenter med minst lika bra egenskaper som idag levereras i form av Dievar. Utvecklingen a 3D printnings processen sker i samberkan med PLM Group och 3DMetPrint som båda levererar lösning inom AM.

Att kunna designa verktyg för AM och ett effektivt underhåll krävs även nytänk och modularisering av verktygen som sker inom det andra projektet Distinct. Detta kommer att leda till helt nya verktygskonstruktioner och metoder för verktygsdesign. Utveckling av mjukvarustöd för detta sker i samverkan med Maxiom.

Båda projekten, Tooladdict och Distingt har med verktygstillverkare som Intermekano och pressgjutare som COMPtech och Husqvarna AB för att få med implementeringsarbete och fullskaletestning av verktygen i produktionsförhållanden. Arbetet med att tillverka kostnadseffektiva lösningar sker även i samverkan med Swerea SWECAST.