tumblr hit tracking tool

Industri & teknik

Jönköping storsatsar på mikroskopering

Av Anders Jarfors 2016-03-14
Jönköping Universitys nya TESCAN LYRA3 FIB/SEM.
Jönköping University har utökat sin kapacitet inom materialkarakterisering. En ny investering möjliggör detaljstudier av gjutna material i 3D.

Storsatsningen vid Jönköping University ger omfattande möjligheter för djupa detaljerade studier av mikrostrukturer, deras kemi och deformationsbeteende i 3D, säger Dr Ehsan Ghassemali, instrumentansvarig vid avdelningen för Material och Tillverkning.

Välutrustat system

Systemet är välutrustat för analys med Energy Dispersive Spectrometry (EDS) för kemisk sammansättning, Electron Backscattered Diffraction (EBSD) för kristallorientering och deformationsförlopp i 3D tillsammans med möjligheten att sekventiellt kunna avverka material med en fokuserad jonstråle (FIB). Instrumentet är utrustat med Wavelength-Dispersive X-Ray Spectroscopy (WDS) för att kunna ge noggranna analyser av olika faser och partiklar som förekommer i gjutna material.

Att instrumentet har en FIB som avverkamaterial ger möjlighet till att tillverka tunna skivor för genomlysning i en Scanning Transmission (STEM) detektor för att med transmissions EBSD se kristallstrukturer samt med EDS kunna få extrem upplösning på kemisk sammansättning utan att behöva gå till full transmissionsmikroskopering och allt som det innebär för analys av små partiklar.

Detta kommer att vara av stor betydelse för förståelse för deformation och brottbeteende hos gjutna material

Instrumentet är även utrustat med ett in-situ dragsteg för mekanisk provning i mikroskopet för både drag- och kompressionsprovning upp till 5kN och 800 grader Celsius. Detta kommer att vara av stor betydelse för förståelse för deformation och brottbeteende hos gjutna material samt ge ny insikt i utmattningshållfasthet hos avancerade gjutna material med applikation i forts hand bil och transport industrin.

Installationen är ett samarbete med NordicNano Solutions AB och Jönköping University har status som demonstrationsanläggning i Skandinavien för TESCANs mikroskop.