tumblr hit tracking tool

Hälsa & sjukvård

Forskning som hjälper golfare

Av Lars Kristén 2014-06-09
James Parker
Halmstad befäster ytterligare sin position som Sveriges golfhuvudstad. Ett viktigt tillskott på senare tid är forskaren James Parker på BLESS på Högskolan i Halmstad som med avancerade rörelseanalyser hjälper golfare att slå längre och träffsäkrare. Nya resultat visar att trenden med den i många fall överdrivna styrketräningen bland golfare motverkar sitt syfte.

– Högskolan i Halmstad känns som det bästa stället i Sverige att forska på golf. Halmstad är också golfhuvudstaden i Sverige. Det kommer det många golfspelare hit för att spela på någon av Halmstads många fina golfbanor och träna på Volkswagen Golfarena, säger han.

– Det är väldigt stort just nu att man ska vara vältränad och jättestark. Men samtidigt är de golfare som har stora framgångar inte så vältränade, eller så är de rätt så gamla. Ta Tom Watson för några år sedan. Han kom på andra plats i British Open när han var 60 år gammal.

James Parker är en engelsman som tidigare bodde i London och arbetade inom fysträningsbranschen och drev ett eget företag. Efter att han gift sig med en svenska gick flyttlasset till Sverige och Halmstad. Han fick snabbt kontakt med högskolan och ett program inom biomedicin med inriktning mot fysisk träning där kunde han arbeta som timanställd.

År 2008 startade högskolan ett golfprogram som handlade om professionellt idrottsutövande inom golf. James Parker började forska i ämnet i docent Charlotte Olssons grupp på BLESS.

Finansieringen för forskningsprogrammet på cirka 3 miljoner kronor stod KK-stiftelsen och en mindre grupp företag för, däribland Scandinavian University of Sports AB i Göteborg, Volkswagen Golf Arena i Halmstad och 1080Motion i Stockholm.

– Det är tillämpad forskning som är verklighetsbaserad och ligger nära golfspelet.

James Parker delar nu sin tid mellan att forska på högskolan och sitt arbete på Scandinavian University of Sports AB. Det betyder att han arbetar som industridoktorand, även om all formalia inte riktigt är klart än. Det är kombinationen av arbetet på fältet med elitgolfare och akademiskt vetenskaplig arbete med sina forskningskollegor som James tycker är så roligt och givande.

– Nu har jag också precis fått beskedet från högskolan att jag från 1 juli är antagen som industridoktorand inom Hälsa och Livsstil på CVHI så det känns jättekul.

James Parker har dock redan hunnit med att lägga två konferensbidrag under bältet. I september bär det iväg till Australien där han och hans forskarkollegor ska presentera de senaste rönen på World Scientific Congress of Golf.

Den viktigaste informationen som vi har fått hittills är mer kunskap om hur de bästa spelarna svingar för att få en hög klubbhastighet och vikten av fysiologiska faktorer såsom styrka och kraft i golfsvingen är

Varför vill du forska om golf?

– Det är så komplicerat att lyckas inom golf. Det är en utmaning som är extremt intressant. Det finns många möjligheter att forska på hur kroppen och klubban interagerar med varandra och deras effekter på bollens bana, både när det gäller slaglängd och slagkontroll.

Hur går forskningen till?

– Bland annat gör vi mätningar på golfspelarna genom att koppla upp en massa sensorer på olika kroppsdelar och på klubban för att mäta golfsvingen. Denna rörelseanalys, tillsammans med mätning av bolltillslag och klubbhastighet ger sen information om vilka delar i en rörelse är viktigast för att generera så hög klubbhastighet som möjligt och därmed längden på slaget. Dessutom undersöker vi olika fysiska förmågor för att se hur rörliga och hur mycket kraft och effekt de kan utveckla i relation till golfspecifika rörelser. Detta är intressant bland annat för att se om det finns något samband mellan fysiska förmågor, klubbhastighet och även skaderisk.

Vilka är de viktigaste resultaten så här långt?

– Den viktigaste informationen som vi har fått hittills är mer kunskap om hur de bästa spelarna svingar för att få en hög klubbhastighet och vikten av fysiologiska faktorer såsom styrka och kraft i golfsvingen är. Har du för mycket styrka eller svingar klubban för snabbt så måste din kropp kunna hantera det, avslutar James Parker.