tumblr hit tracking tool

Hälsa & sjukvård

”Fler behöver tillgång till laserterapi”

Av Mats Holmström 2014-09-23
Cecilia Lind, Foto: Maria Agrell
Sjukgymnasten och laserterapeuten Cecilia Lind har under september släppt boken Laserterapi. Boken guidar läsaren inom laserterapi för behandling av smärta i rörelseapparaten och målet är att öka kunskapen om behandlingsformen och att den ska bli tillgänglig för fler människor, särskilt de som kämpat med mångårig värk.

– Boken riktar sig till manuella terapeuter som exempelvis sjukgymnaster inom primärvård, ortopeder, allmänläkare, kiropraktorer och naprapater. Vem som helst med kunskap inom rörelseapparatens anatomi kan dock förstå den. Tidigare har det funnits väldig lite information att läsa om detta ämne och det som finns har varit krångligt och mestadels på engelska, berättar Cecilia Lind.

Nyligen kom SBU ut med en rapport kring laserbehandling som bland annat påvisar långvarigt positiva effekter för kroniska nackbesvär. Cecilia konstaterar dock att det trots detta är många patienter som inte vet om att metoden existerar och att kunskapen inom vården om metoden är låg.

– Jag hoppas att jag med boken ska kunna bidra till att både behandlare och behövande kan få bättre information och i förlängningen även tillgång till metoden, säger hon.

Laserterapi - en praktisk guide är uppdelad i två delar. Den ena innehåller information som man kan ha nytta av vid behandling med metoden; exempelvis mekanismer, lagar och regler, indikationer, kontradiktioner med mera. Den andra delen innehåller riktlinjer för laserbehandling av över 30 olika besvär.

– Allt är baserat på min kliniska erfarenhet och forskningen fram till idag, förklarar Cecilia, som själv har en bakgrund som dansare och artist, en karriär hon till slut gav upp på grund av många år av svår värk och som fick henne att hoppa av artistbranschen 2001 och istället utbilda sig till sjukgymnast, PT och senare laserterapeut.

– Ja, jag älskar att dansa sedan unga år och kom in på dansgymnasiet och senare Balettakademien, men redan på gymnasiet fick jag så pass ont i ryggen så att jag hade svårt att sitta i skolan och kom knappt upp ur sängen på morgonen. Men inom sjukvården hittade man inget fel. Jag tror själv att det var ett diskbrock som låg i grunden men det utredde man inte vid så låg ålder på den tiden, berättar Cecilia Lind, som tror att många känner igen känslan av hopplöshet och desperation när man inte får eller hittar rätt behandling för sina besvär.

Alla svarar inte på behandlingen men tillräckligt många för att det borde bli tillgängligt för fler. Det är därför jag skrivit boken

2006 var Cecilia färdigutbildad sjukgymnast och kom egentligen in på laserterapi genom en rad tillfälligheter, samtidigt som hon förbättrade sitt eget tillstånd själv genom ryggstabiliserande träning och konditionsträning.

– Jag började använda laser 2007 och behandlade även mig själv. Innan var jag skeptisk men jag började jobba på en behandlingsklinik där laserterapi var den huvudsakliga behandlingsformen och som ville ha en sjukgymnast i teamet.

Då hade jag alltså tillgång till laser men använde det väldigt lite. Men på en annan klinik som jag arbetade på, och dit jag fick ta med mig laserutrustning, fick jag tillfälle att hjälpa en kvinna som hade liknande bakgrund som jag själv och nästan hade gett upp hoppet. När hon redan efter första behandlingen med laser visade en klar förbättring tändes något hos mig, berättar Cecilia.

Cecilia började entusiastiskt att läsa på om metoden och har också sedan dess utvecklat egna sätt att utvärdera laserbehandlingens effekt hos patienten och var exakt patienten behöver behandlas, dvs. lokalisera smärtan, vilket hon påpekar är mycket viktigt. Hon har också själv utbildat andra inom laserterapi. Med boken, som är pedagogiskt uppbyggd och har en modern layout med beskrivande och anatomiska bilder, hoppas hon kunna sprida budskapet ytterligare samt att fler ska upptäcka samt få tillgång till metoden.

– Laser borde finnas som behandlingsterapi på många fler ställen inom vården, jag har kunnat hjälpa folk som varit förtidspensionerade och gett upp helt. Alla svarar inte på behandlingen men tillräckligt många för att det borde bli tillgängligt för fler. Det är därför jag skrivit boken och jag hoppas verkligen att den kan hjälpa till att öka kunskapen om laserterapins möjligheter, säger Cecilia Lind.