tumblr hit tracking tool

Naturvetenskap

Deltävlingen i Unga Forskare avgjord

Av Mikael Westergård 2019-03-26
Oliver Lindström och Simon Sondén
Simon Sondén och Oliver Lindström på Minervagymnasium kniper förstaplatsen. Prestigefylld tävling går mot sista finalomgång.

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största naturvetenskapliga och tekniska tävling för unga, och belyser framtidens talanger inom naturvetenskap, teknik och matematik.

Oliver Lindström och Simon Sondén kom på första plats och representerar Minervagymnasium

Unga Forskare brinner för ungas möjligheter att utveckla, utöva och fördjupa sitt intresse för forskning och utveckling.

Minervagymnasium imponerande i naturvetenskap

I utställningen Unga forskare tävlar deltagarna med sina vetenskapliga projektarbeten som de gjort under sin gymnasietid. Utställningen Unga Forskare är en kvalitativ tävling där talanger vaskas fram och bedöms av en professionell jury bestående av forskare vid Sveriges universitet.

Sveriges unga forskningslandslag utses

Finalen avslutas med en prisutdelning där Sveriges unga forskningslandslag utses – svenska representanter till världens största vetenskapliga forum och vetenskapstävlingar för unga.

Oliver Lindström och Simon Sondén kom på första plats. Med ett gymnasiearbete om genetisk sjukdom och dess koppling till malaria vann 18-åriga Julia Selegran ett stipendium som innebär en plats i London International Youth Science Forum. Uppsatsen heter "Sickle cell anemia and the protective mechanisms of the sickle cell trait against P. falciparum malaria" av Julia Selegran, Minervagymnasium, Umeå.

På prisutdelningen av den nationella finalen utsågs priser i 14 kategorier och det var vid fredagens utdelningen som Julia Selegran vann sin Londonresa. I sin studie förklarade hon orsakerna till den genetiska sjukdomen sickle cell anemia, samt egenskaper och symtom på sjukdomen. Samtliga elever representerar Minervagymnasium.

- Det var fantastiskt givande att få möjligheten att visa upp sitt gymnasiearbete och få feedback på det, säger Simon Sondén, elev på Minervagymnasium.

- Vi är stolta och glada över hur eleverna utvecklats och hela tiden driver sina arbeten framåt för att nå sina mål, säger Helena Lundgren rektor på Minervagymnasium.

London International Youth Science Forum

LIYSF är ett två veckor långt vetenskapsforum på anrika Imperial college i London, 24 juli-7 aug 2019. LIYSF för samman över 450 studenter från 65 olika länder och ger en unik möjlighet att knyta nya kontakter från hela världen. Programmet täcker in en bredd av ämnen och deltagarna har möjlighet att skräddarsy innehållet efter egna intressen.

Förutom många föreläsningar och seminarier av ledande forskare och studiebesök på världsledande labb och forskningsinstitut, får stipendiaterna besöka platser som Oxford, Cambridge, Stonehenge och de naturvetenskapliga museerna i London. LIYSF 2019 har temat ”Science at the Interface”. Tilldelades 3 stipendiater varav Julia Selegran var en av dessa.