tumblr hit tracking tool

Naturvetenskap

Cosmonova fokuserar på nanoteknik

Av Daniel Hörnell 2016-01-11
Filmen Osynliga mysterier på Cosmonova fokuserar på nanotekniken. Filmen hade premiär i slutet på förra året visar avancerad teknik som tar publiken på en resa bortom det vi kan uppfatta med vår syn.

Visste du exempelvis att tråden i ett spindelnät är starkare än stål? Att luften du andas är full av partiklar från rymden och att en regndroppe studsar mot vattenytan tills den blir mindre och mindre? Det finns mycket som våra ögon inte kan registrera. Det är antingen för snabbt, för långsamt, för litet eller helt enkelt osynligt men det är här den revolutionerande tekniken kommer in.

En forskningsrevolution

Genom att visa oss det ögat inte kan se har tekniken gett oss ny kunskap som vi kan ha nytta av i vår vardag. Inom forskningen beskrivs det som nu pågår som en revolution.

- Jag tycker att filmen på ett väldigt bra sätt illustrerar hur oerhört smart naturen är uppbyggd. Genom att studera fenomen i naturen finns det massor med saker vi kan härma för att skapa nya tekniska lösningar med hjälp av nanoteknologi, säger Maria Strömme, professor i nanoteknik vid Uppsala universitet.

Uppleva röntgensyn

Genom filmen kan vi precis som ett bi se ultraviolett ljus eller uppleva hur det är att ha röntgensyn. Se en skallerorm plötsligt slå till eller märka hur blixten inte bara rör sig nedåt från himlen utan även uppåt, från marken. Se en växt sträcka sig mot solen och hur små organismer rör sig i våra kroppar.