tumblr hit tracking tool

Industri & teknik

Återvunnet glykol till slutkonsument

Av Martin Hagwall 2017-03-27
Kemikalieinspektionen rekommenderar att glykol som används i förbränningsmotorer tas om hand efter användning. Men trots detta är det vanligt att det miljöfarliga ämnet släpps ut i naturen.

Forskarbladet träffar Anita Lindgren, produktchef på handelsföretaget Ahlsell som nyligen tagit in återanvänd glykol i sitt sortiment.

– Våra kunder är mycket mer medvetna idag, vi har mycket större kundkrav på Ahlsell idag än vad vi hade för säg bara en fem år sedan.

Beslutade att ta in produkten

Efter att ha träffat företaget Recyctech som ligger bakom produkten, fattade hon beslutet att ta in den till försäljning.

– När Recyctech kom till mig och presenterade sitt företag och vad man hade åstadkommit kände jag, detta måste vi bara testa. De har gjort en så lång resa med produkten och hela funktionen så det kändes bara så rätt.

Jag ser det nästan som en skyldighet. Vad har vi att förlora?

En alltmer miljöanpassad industri

Att industrin blir alltmer miljöanpassad är en positiv trend som blir extra tydlig när just storföretag som Ahlsell väljer att ta ledartröjan.
 
– Ahlsell har 21% marknadsandelar, både i Sverige, Finland och Norge, så vi är ganska stora och vi växer. Vi satsade med 15 nya butiker förra året så det känns otroligt kul.

Hoppas på marknadens gillande

Hur kunderna tar emot produkten är för tidigt för att säga, även om man på Ahlsell hoppas att marknaden ska vara redo.

– Jag hoppas, jag hoppas. Jag hoppas verkligen på detta för jag tror på detta. Jag ser det nästan som en skyldighet. Vad har vi att förlora? Det känns ju rätt. Hela kretsloppet, det blir ju så rätt det kan bli.